Kurorëzimi i Mbretit Charles III, traditë dhe spektakël

Është një kënaqësi e madhe t’ju ​​mirëpres në rezidencë për këtë ceremoni të veçantë për kurorëzimin e sotëm të Madhërisë së tij Mbretit Charles dhe Mbretëreshes Camilla.
Siç mund ta shihni në ekranin pas meje, Proçesioni i Madhëris së Tij Mbretit po bën rrugën nga vendi ku Madhëritë e Tyre jetojnë në Pallatin Buckingham në Westminster Abbey, vendi historik ku do të zhvillohet së shpejti ceremonia e kurorëzimit. Këtu Madhëritë e Tyre do të kurorëzohen si Mbret dhe Mbretëreshë.
Sot do të ketë shumë traditë dhe spektakël siç e prisnit. Më lejoni të ndaj ndjenjat e mia se pse kjo ka rëndësi.
Më e rëndësishmja, Monarkia Britanike ka të bëjë me vazhdimësinë dhe stabilitetin. Është një konstante e rrallë në jetën tonë në momentet e ndryshimeve të tilla të mëdha. Kurorëzimi e mishëron këtë.
Për 1000 vitet e fundit, monarkët britanikë janë kurorëzuar në Westminster Abbey. Ajo u ndërtua nga Mbreti Eduard I dhe pasardhësi i tij Uilliam Pushtuesi ishte monarku i parë që u kurorëzua atje
në vitin 1066. Mbreti Charles do të jetë i dyzeti.
Mbreti është një figurë jetike jo vetëm për Britaninë, por edhe për vendet e tjera për të cilat ai është kreu i shtetit. Kjo përfshin 14 vende në Commonwealth, 14 Territore Jashtë Britanisë dhe mbi 150 milionë njerëz në të gjithë globin. Si një monark kushtetues që vepron si kryetar shteti në krye të një sistemi demokratik, Mbreti shihet si një figurë që ngrihet mbi politikën partiake dhe na bashkon si brenda kombit tonë ashtu edhe në shumë vende. Mbreti është gjithashtu kreu i Commonwealth, një grup prej 54 kombesh demokratike nga të gjitha kontinentet. Kjo është arsyeja pse qindra miliona njerëz do të ndjekin sot kurorëzimin.
Kam kënaqësinë të theksoj se si i dërguari special i Kryeministrit tonë për Ballkanin Perëndimor, Zëvendës Marshali Ajror, Lord Peach of Grantham, do të luajë një rol vendimtar në këtë shërbim. Ai është anëtar i Dhomës së Lordëve, dhe është caktuar të mbajë “Shpatën e Mëshirës” në emër të Mbretit dhe të ecë përpara tij kur procesioni të hyjë në Westminster Abbey.

Shpata e Mëshirës është një nga objektet ceremoniale historike – pjesë e bizhuterive të kurorës – që është përdorur në kurorëzimin që nga shekulli i trembëdhjetë. Është një nder i veçantë që mund të shikojmë një kampion të Shqipërisë dhe Ballkanit Perëndimor duke luajtur një rol kaq të spikatur sot.
Por kurorëzimi nuk ka të bëjë vetëm me traditën. Mbreti ka futur elemente të reja që pasqyrojnë Britaninë moderne sot. Monarku mban tradicionalisht titullin “Mbrojtësi i Besimit”, duke pasqyruar rolin e tij si Kryetar i Kishës Anglikane. Por Mbreti Charles gjithmonë ka theksuar se e sheh veten si një mbrojtës të të gjitha besimeve.

Përfaqësues nga besimet islam, hebreje, sikhë, hindu dhe të tjerë jo të krishterë do të marrin pjesë në ceremoni për herë të parë, një tregues i shoqërisë multikulturore të Britanisë. Miliona britanikë që shikojnë do të ftohen gjithashtu të marrin pjesë dhe të betohen për besnikëri ndaj Mbretit.
Sigurisht, është e rëndësishme të reflektohet mbi personin që po bëhet monark. Mbreti ynë i ri njihet që ka një sërë pasionesh dhe interesash që kanë fituar mbështetje dhe admirim nga e gjithë bota.
Charles u bë Princi i Uellsit dhe Trashëgimtar në moshën 4-vjeçare. Si Princi i Uellsit, ai ka qenë një avokat i flaktë për kauzat mjedisore për dekada, duke përfshirë periudhat kur pikëpamjet e tij ishin më pak popullore sesa sot. Ai ka ofruar udhëheqje të vërtetë në gjenerimin e të menduarit inovativ që ka frymëzuar shumë të tjerë. Për shembull, Mbreti foli për herë të parë publikisht për shqetësimet e tij mbi ndotjen dhe plastikën dhe ndikimin e tyre në planet në vitin 1970.
Mbreti Charles ka ofruar mbështetje si mbrojtës për mbi 800 organizata bamirëse dhe filantropike. Organizata bamirëse që ai themeloi personalisht në vitin 1976 – The Prince’s Trust – u ka dhënë mundësi mbi një milion të rinjve të pafavorizuar. Mbreti ishte trashëgimtar i fronit për pesëdhjetë vjet dhe gjatë gjithë asaj kohe ka qenë gjithmonë një kampion i këtyre kauzave të denja, veçanërisht për të rinjtë. Me një jetë të tërë për t’u përgatitur, ai tashmë po provon të jetë një Mbret i shkëlqyer.
Unë vetë pata privilegjin të takoja mbretin Çarls kur më parë ishte Princi i Uellsit dhe trashëgimtar i fronit dhe të përjetoja bujarinë e tij. Nëna ime Patricia dhe unë drejtojmë një shoqatë bamirësie të quajtur Kids for Kids, (fëmijët për fëmijët) e cila ndihmon në transformimin e jetës së fëmijëve në Darfur në Sudan – një vend që fatkeqësisht po kalon një periudhë tjetër krize të tmerrshme. Jam i sigurt se njerëzit e Sudanit janë në mendimet dhe lutjet tona.
Madhëria e tij është një artist shumë i talentuar dhe dhuroi një printim litografik të shtëpisë së tij të atëhershme në Highgrove për bamirësinë tonë. Ky donacion – për një bamirësi pak të njohur që mbështet një rajon të harruar nga bota – mblodhi mjaft para për të financuar kopshtin tonë të parë në Darfur, shkollën e parë fillore në rajon. Prandaj e kam parë nga afër pasionin e vërtetë të Mbretit për të ndihmuar më të pambrojturit. Nuk kam dyshim se ai do ta sjellë këtë pasion në rolin e tij të ri si Mbret.
Sot do të shohim edhe mbretëreshën Camilla të kurorëzuar. Ajo tani trashëgon titullin “Mbretëresha” dhe ashtu si Mbreti ndjen një përgjegjësi të madhe për të përmbushur pritshmëritë e larta të vendosura nga Madhëria e saj e ndjerë Mbretëresha Elizabeth II. Ashtu si bashkëshorti i saj, mbretëresha Camilla është gjithashtu një kampione e madhe e kauzave bamirëse. Pas martesës së saj me Mbretin në vitin 2005, Mbretëresha është bërë Mbrojtës ose Presidente e mbi 100 organizatave bamirëse dhe kauzash të ndryshme.

Kurorëzimi i sotëm është gjithashtu një ngjarje e rëndësishme diplomatike. Jam i nderuar që Shkëlqesia e Tij Presidenti Begaj do të marrë pjesë sot në Kurorëzimin në emër të Shqipërisë, përkrah liderëve të tjerë botërorë. Kjo tregon fuqinë e marrëdhënieve mes Shqipërisë dhe Mbretërisë së Bashkuar. Siç e dini nga mënyra se si kam folur që kur kam ardhur, ne jemi të vendosur të vazhdojmë të thellojmë dhe zgjerojmë marrëdhëniet tona me Shqipërinë.
Vizita e Kryeministrit Rama në Mbretërinë e Bashkuar në muajin mars, i ftuar i qeverisë, na ka lejuar t’i çojmë marrëdhëniet tona në një nivel tjetër. Tregtia dypalëshe po rritet me shpejtësi dhe ne kemi hapur një Dhomë të re Britanike të Tregtisë në Shqipëri. Sa i përket arsimit, ne po zhvillojmë partneritete midis universiteteve tona për të ndihmuar në dhënien e më shumë mundësive për të rinjtë shqiptarë. Dhe për çështjet e politikës së jashtme, Shqipëria po qëndron në këmbë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për të kërkuar llogari Rusinë për luftën e saj të agresionit në Ukrainë. Ne gjithashtu vazhdojmë të bashkëpunojmë ngushtë për të tjera
sfida të tilla si migrimi i paligjshëm, siç përshkruhet në Komunikatën tonë të Përbashkët MB-Shqipëri në dhjetor.
Të gjithë ju këtu sot keni luajtur një rol në realizimin e kësaj – në afrimin e Shqipërisë dhe Mbretërisë së Bashkuar. Ne jemi këtu për të festuar këtë moment të veçantë për Mbretin Charles III dhe Mbretëreshën Camilla. Por kjo ngjarje ka të bëjë edhe me ju. Bëhet fjalë për MB-në që tregon mirënjohjen e saj për gjithçka që keni bërë për të forcuar partneritetin tonë.

*Fjala e ambasadorit britanik në Tiranë, ALASTAIR KING-SMITH me rastin e kurorezimit të Mbretit Charles III she Mbretëreshës Camilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *