3 vende evropiane vendosin kufizime mbi importet e grurit ukrainas

Pasi Komisioni Evropian vendosi të mos zgjasë vendimin për të ndaluar importet në pesë vende fiqnje të Ukrainës, Polonia, Sllovakia dhe Hungaria kanë marrë masa duke vendosur kufizime mbi importet e grurit ukrainas.

Ukraina ishte një nga eksportuesit kryesorë të drithërave në botë përpara luftës. Fermerët ukrainas kanë eksportur drithërat përmes vendeve fqinje që nga fillimi i konfliktit me Rusinë pasi nuk ka qenë në gjendje të përdorë rrugët përmes porteve të Detit të Zi. Por eksportet e drithrave ukrainase në vendet fqinje ulën çmimet atje, duke ndikuar në të ardhurat e fermerëve vendas. Të gjendur në këto kushte, qeveritë e këtyre vendeve kanë ndërhyrë duke ndaluar importet e drithrave nga Ukraina.

Vendimi për të mos zgjatur më tej ndalimin e e eksporteve të drithërave të Kievit, u përshëndet edhe nga presidenti Volodimir Zelenski, por ai u shpreh se qeveria e tij do të reagojë nëse vendet anëtare të BE-së thyejnë rregullat e bllokut.

Bashkimi Evropian krijoi rrugë alternative tokësore, të ashtuquajturat Rrugë të Solidaritetit, që Ukraina t’i përdorte për të eksportuar drithërat dhe produkte të tjera pasi në Korrik Rusia u tërhoq nga marrëveshja për eksportin e drithit ukrainas përmes Detit të Zi, e cila u ndërmjetësua nga OKB-ja.

Bashkimi Evropian ka bërë me dije se do të përmbahet nga vendosja e ndonjë kufizimi ndaj grurit ukrainas për sa kohë që masat efektive nga Ukraina janë në fuqi dhe funksionojnë plotësisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *