“BBC”: Pushtimi i Hamasit, dështimi i madh i Izraelit, Netanyahu përgjegjës

Me një analizë të gjatë, “BBC” liston pesë faktet që janë formuar në Lindjen e Mesme dhe në tabelën diplomatike ndërkombëtare të shahut pas gati një muaji luftë midis Izraelit dhe Hamasit.

Konkretisht, në një tekst të nënshkruar nga gazetari i shquar britanik, Jeremy Bowen, ekspert në marrëdhëniet ndërkombëtare, përgjegjësitë e Netanyahut, dështimi i shërbimeve sekrete izraelite dhe paaftësia e komunitetit ndërkombëtar për të imponuar një zgjidhje përbëjë bazën.

Përkundrazi, siç theksohet në analizë, pavarësisht nga ajo që thotë, Netanyahu, kryeministri më jetëgjatë i Izraelit, duket se në fakt nuk dëshiron që çështja palestineze të zgjidhet, pasi kjo do të nënkuptonte, në termat e sotëm, krijimin e një shteti palestinez në tokat që ai dëshiron të kontrollojë, si Jeruzalemi Lindor.

Në të njëjtën kohë, përmendet veçanërisht humbja e civilëve, me të dhënat e disponueshme që tregojnë se izraelitët kanë vrarë më shumë civilë në Gaza në një muaj sesa Rusia në luftën me Ukrainën në mbi 1.5 vjet.

Në të njëjtën kohë, dëshmia e një ushtari izraelit të moshuar zbulon se ushtria nuk i beson Netanyahut, i cili është i vetmi që nuk ka marrë përgjegjësinë për atë që ndodhi më 7 tetor me vrasjen e mbi 1400 izraelitëve nga Hamasi.

Asnjë zgjidhje nuk parashikohet ndërsa Netanyahu, Abbas dhe Hamasi janë në pushtet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *